Direktlänk till inlägg 24 december 2007

De tre V: Varifrån? Varför? Vart? - Hussein Hamad (del 3)

Av Salmaa - 24 december 2007 22:51

Nu vet vi att det finns en allsmäktig, generös och barmhärtig skapare. Han vill att vi ska leva, eftersom han har gett oss en hjärna, ett immunförsvar och så vidare. Nu kan vi reflektera och kolla på vilka egenskaper den här skaparen har. Genom att se på vad han har skapat kan vi dra slutsatser om honom.

Har jorden en uppfinnare eller flera uppfinnare? Den har en uppfinnare, eftersom om det hade funnits flera hade de tävlat och en av dem hade fått dominans och tagit över det hela. Så vi vet att det finns en uppfinnare, och vi vet några av hans egenskaper genom hans tecken på jorden vi lever på.


När vi vet skaparens egenskaper vill vi tacka honom. Det finns djupt förankrat i oss att vi vill tacka den som gör en tjänst till oss. Allaah säger i Koranen ”Kan belöningen för gott vara något annat än gott?” Till exempel  mår vi dåligt när vi hör om förrädare. Man kan inte vara ond mot någon som är god mot en, utan man tackar. Det finns djupt förankrat i oss att vi vill tacka skaparen; den som är god mot oss.


Hur ska vi tacka den här skaparen? Det måste finnas ett tillvägagångssätt, för han har inte skapat oss för ett meningslöst syfte. Om man skulle säga så skulle det betyda att man ger skaparens syfte med skapelsen ett mindre värde än det människor uppfinner, som till exempel ett glas, en mikrofon och så vidare, som alla har ett syfte. Här kommer Allaahs uppenbarelse in, och hur han vill att hans tjänare ska dyrka honom. Varje människa kan inte dyrka honom på det sätt han vill, utan det rätta tillvägagångssättet måste finnas.


Tills sist finns det ett exempel: om det hade funnits ett erbjudande; ett hus vid kusten och havet där man får allt man vill ha som finns tillgängligt; mobil, tv med widescreen, mat och så vidare. Det enda man skulle behöva göra är att ringa ett långdistanssamtal fem gånger om dagen, och man skulle få sin mobil betald. Man skulle inte behöva ringa på en och samma gång, utan på olika utsatta tider med mellanrum. Man skulle ringa för att tacka personen, och man skulle må bra av det. Man skulle till och med ringa även om personen inte hade krävt det, eftersom man känner sig tacksam. Det skulle inte finnas något fusk eller fiffel, inget underground. Hur många skulle gå med på det?


Allaah har gett oss alla dessa gåvor och sinnen. Om man vill veta hur ens situation skulle ha varit utan dem kan man bara besöka sjukhus och institutioner för mentalt sjuka. Vissa äter till och med sina kläder. Förtjänar inte skaparen att bli tackad?


Det här är min sammanfattning av föreläsningen "De tre V: Varifrån? Varför? Vart?" av Hussein Hamad. Om det finns något fel beror det på mig och Shaytaan (Satan) och det som är rätt är från Allaah. Du är perfekt, O Allaah, och jag tackar dig. Jag bevittnar att ingen har rätten att bli dyrkad förutom du. Jag söker din förlåtelse och vänder till dig i ånger. (Det här är en bön som muslimer brukar göra när de är i en församling.)


Har du lyssnat på den här föreläsningen, och i så fall: vad lärde du dig och vad tyckte du var bra med den? Kom det upp några tankar medan du lyssnade på den? Kommentera gärna.


Till sist vill jag också rekommendera om en annan intressant föreläsning om samma ämne. Den heter "Tawhid: uppenbarelsens huvudpelare" och är gjord av Salih Tufekcioglu (http://www.hikma.se/?p=p_126&sName=Tawhid:-uppenbarelsens-huvudpelare).

 

Från
    Kom ihåg mig
URL

Säkerhetskod
   Spamskydd  

Kommentar

Av Salmaa - 8 oktober 2009 12:06

  Nu har jag flyttat över min blogg till http://lilsalmaa.wordpress.com/ och fortsätter att blogga där inshaa'allaah (om Allaah vill), häng gärna med! ...

Av Salmaa - 8 augusti 2009 19:02

Denna lektion handlade om bland annat ibadah (dyrkan). Ibadah definieras som "allt som Allaah tycker om". Ibadah får inte vara förbjudet, eller leda till det som är förbjudet. Den har tre villkor: 1. Ikhlaas - uppriktighet. Handlingen ska vara 100 % ...

Av Salmaa - 8 augusti 2009 18:52

Denna lektion handlade om wudu (tvagningen) och salah (bönen). Det finns mycket att lära sig om dessa ämnen, så jag tänkte inte skriva om dem här, utan länkar till en maashaa'allaah jättebra bok (på svenska) istället: http://www.islamic-invitatio...

Av Salmaa - 14 juli 2009 20:28

När Allaah sände sitt sändebud Muhammad (må Allaahs frid och välsignelser vara över honom), sände han honom till hela mänskligheten. Den tid som profeten Muhammad sändes i var en mörk tid, då folk dyrkade goda människor, änglar, demoner, stenar, kväl...

Av Salmaa - 11 juli 2009 12:44

"Den 31-åriga Marwa al-Sherbini slängdes tillsammans med sin treårige son ut från en park i Tyskland 2008 av en tysk man med ryskt ursprung. Den 28-årige mannen anklagade henne för att vara terrorist bara för att hon bar huvudduk, hijab. Hon polisanm...

Ovido - Quiz & Flashcards