Alla inlägg den 8 juni 2007

Av Salmaa - 8 juni 2007 18:15

Ibn al-Nafis är mest känd för att vara den första som beskrev lungkretsloppet. Han föddes i Damaskus år 1213. Han studerade på Medical College Hospital (Bimaristan al-Noori) i Damaskus. Han läste medicin, men även juridik, litteratur och teologi. Han blev expert i Shafi-skolans juridik och även i fysik.


Han flyttade till Egypten år 1236. Han arbetade på två olika sjukhus, al-Nassri och efter det al-Mansouri. På det andra sjukhuset var han ledare för läkarna. Han var även sultanens personliga läkare där. Han dog år 1288 och donerade då sitt hus, sitt bibliotek och sin klinik till al-Mansouri.


Han har skrivit flera olika böcker, men även kommentarer till andras verk om medicin och lag, till exempel Hippokrates, Ibn Sinas och Hunayn Ibn Ishaqs verk. Hans egna böcker handlar om till exempel oftalmologi (läran om ögat och dess sjukdomar), effekterna som diet har på hälsan och lag.


I boken Commentary on the Anatomy of Canon of Avicenna skriver han i detalj och täckande om ämnena anatomi, patologi och fysiologi. I boken kan man också hitta den tidigaste beskrivningen av lungkretsloppet. Boken betraktas som en av de bästa vetenskapliga böckerna. Läs mer om denna intressanta man och vad han skrev om lungkretsloppet på sidan http://sv.wikipedia.org/wiki/Ibn_al-Nafis. Därifrån har jag också hämtat fakta.

Ovido - Quiz & Flashcards